29-01-2018

Procederen een blanco cheque?

Perry Willard

Onzekerheid, daar kunnen ondernemers vaak slecht tegen. Risico’s nemen hoort bij het vak, maar dat betekent niet dat je blind beslissingen neemt en er maar het beste van hoopt. Een beetje houvast en voorspelbaarheid zijn noodzakelijk.

 

In zakelijke overeenkomsten wil je onzekerheid dan ook zoveel mogelijk uitsluiten. Je betaalt een bepaald bedrag voor een product of dienst en weet (min of meer) wat je krijgt. De juridische dienstverlening onttrekt zich vaak aan die logica. Niet alleen is het eindresultaat van alle inspanningen meestal onzeker, het is vooraf ook niet duidelijkheid welk bedrag je uiteindelijk verschuldigd bent. In de overeenkomst verplicht de advocaat of juridisch adviseur zich tot een bepaald inspanning en brengt daarvoor keurig alle gewerkte uren in rekening. Dat voelt voor sommige ondernemers als het overhandigen van een blanco cheque. En dat gevoel kan ik me voorstellen.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tegenbeweging op gang is. Geert Potjewijd van De Brauw Blackstone Westbroek noemt het in Het Financieel Dagblad een onomkeerbare trend dat bedrijven vooraf meer zekerheid willen over de te verwachten kosten. Zijn kantoor doet dat bijvoorbeeld door de strategie en de processtappen goed door te spreken met cliënten en dan een totaalprijs of prijs per stap voor te rekenen. Zo ook Van Benthum & Keulen Advocaten die middels hun webapplicatie de Litigation Valuator vooraf inzicht verschaffen in de stappen en de kosten van een procedure. Andere kantoren spreken bijvoorbeeld een vaste pakketprijs af bij relatief ongecompliceerde zaken of een prijsplafond. (zie: https://fd.nl/ondernemen/1209761/advocaat-biedt-klant-meer-houvast-bij-de-rekening)

 

Veel ondernemers zien af van juridische stappen vanwege de onvoorspelbaarheid – niet van de uitkomst van de procedure, maar van de uiteindelijke kosten. Je wilt een goede kosten-batenanalyse kunnen maken van eventueel te ondernemen acties. Enige onzekerheid kun je daarbij accepteren, maar als zowel kosten áls baten onzeker zijn, dan is dat lastig.

 

Dat verklaart waarom procesfinanciering zo interessant is en steeds vanzelfsprekender is in het bedrijfsleven. Een juridisch proces wordt dan veel meer een calculeerbaar risico. Onze opdrachtgevers weten nauwkeurig wat het kost als ze hun recht halen – het vooraf afgesproken percentage van de toegewezen claim. En ze weten ook exact wat het kost ze verliezen of als er geen verhaal mogelijk blijkt – helemaal niets. Daarmee past procesfinanciering perfect binnen het reguliere risicobeheer van een onderneming. Steeds meer komen we in de kaartenbak van bedrijven naast de verzekeringsadviseur, bankmanager, accountant en jurist te zitten. Procesfinanciering is geen exotisch specialisme; het is voor ondernemers een logisch onderdeel van de bedrijfscontinuïteit.