28-12-2021

Procesfinanciering: dé oplossing in tijden van (financiële) crisis

Imke Verhaegh

 

 

 

 

De coronapandemie houdt de samenleving nog altijd in zijn greep en heeft een enorme weerslag op het bedrijfsleven. Met de intrede van het coronavirus in Nederland en de beperkende maatregelen, moest een deel van de bedrijven de deuren sluiten, werden vervoerstromen beperkt en daalden de consumptie en het vertrouwen in de economie sterk. De gevolgen van de coronacrisis variëren per sector. Ondanks dat de invloed per sector verschilt hebben alle bedrijven met de gevolgen van de coronacrisis te maken en de langdurigheid van de crisis stelt de veerkracht van het bedrijfsleven op de proef.

 

Het coronavirus en de beperkende maatregelen hebben ertoe geleid dat naar schatting circa 9.300 mkb-bedrijven in liquiditeitsproblemen zijn gekomen. Dit blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank. Hoewel het steun- en herstelpakket van de overheid een relatief grote impact heeft gehad en de teruggevallen omzet deels heeft gecompenseerd, is de overheidssteun in de meeste gevallen lang niet toereikend geweest. De economie zal op lange termijn langzaam herstellen en veel bedrijven zullen hun financiële middelen zo efficiënt mogelijk moeten aanwenden om overeind te blijven.

 

Veel ondernemers met kansrijke claims zullen omwille van bovenstaande (financiële) redenen afzien van juridische stappen om deze claims te gelde te maken. Door middel van procesfinanciering wordt de mogelijkheid geboden om een kansrijke claim voor de rechter te brengen. Capaz neemt de financiële kant van uw zaak over en betaalt alle kosten van een juridisch proces. Wint u de zaak, dan ontvangt Capaz een vooraf afgesproken percentage van de toegewezen claim. Valt de uitspraak in uw nadeel, dan kost het u niets: no cure, no pay.