13-01-2017

Cut to the chase

Perry Willard

Procesfinanciering gaat vooral over geld, zou je denken. Maar de nadruk ligt lang niet altijd alleen op het financieringsgedeelte. Procesfinanciering is het middel om de proceskracht van een cliënte te vergroten. Dat merk ik bijna dagelijks.

 

Natuurlijk is het prettig om financiële back-up te hebben als een procedure langer duurt en dus meer kosten met zich meebrengt. Maar de toegevoegde waarde blijkt ook het extra gewicht dat Capaz in de schaal legt om de balans in het voordeel van onze cliënten te doen omslaan. Een paar zaken ter illustratie, uiteraard zonder op persoonlijke zaakdetails in te gaan.

 

Een (inmiddels) cliënte van Capaz twijfelde of zij een sterke zaak had. De financiën waren voor cliënte geen probleem. Zij had echter weinig zin om veel tijd en geld te besteden aan de zaak zonder enige zekerheid. Daarom nam ze contact met mij op en vroeg mij letterlijk: “Perry, zou jij de zaak willen beoordelen en willen aangeven of jullie als procesfinancier de zaak willen oppakken? Ik deel graag, maar alleen als het uiteindelijk ook iets oplevert. Als jullie het gaan doen dan is er een goede kans van slagen en dan doe ik het ook. Zo niet, dan houdt het voor mij ook op.”

 

In een andere zaak speelde de portemonnee van onze cliënte wel een rol. Op zich ging het om een eenvoudige zaak maar cliënte had geen geld meer om tegen de wederpartij op te boksen. Een complicerende factor was dat de betreffende wederpartij niet of nauwelijks verhaal bood en dus de stap naar de bestuurder en aandeelhouder gemaakt moest worden. Dit was een vermogende partij die met een tactiek van ‘uitroken’ cliënte probeerde af te schepen met een aalmoes. Toen deze wederpartij in een gezamenlijk overleg te horen kreeg dat wij als Capaz de vordering financierden, werd de schikkingsbereidheid ineens veel groter. Uiteindelijk is een voor cliënte meer dan mooi resultaat behaald.

 

Capaz verleent ook procesfinanciering aan zaken die zich in het buitenland afspelen en mijn laatste voorbeeld ziet op zo’n zaak. In dit geval werd er tegen een buitenlandse partij geprocedeerd en ging de discussie over welk recht nu van toepassing was en voor welke rechter (Nederlandse of buitenlandse) de zaak moest worden beslecht. Zo’n discussie kan flink in de papieren lopen – je bent al  gauw tienduizenden euro’s kwijt – en levert veel tijdverlies op. Wij hebben in overleg met de cliënte en de door haar ingeschakelde advocaten besloten die kant niet op te gaan. Daarmee worden veel kosten voorkomen en wordt de materiële rechtsvraag veel sneller beantwoord.

 

Die slagvaardigheid is onze voornaamste kracht. Het gaat ons niet zozeer om de kunst van het procederen, maar om het materiële belang van onze cliënten. Het is niet onze manier om een zak geld klaar te zetten en maar af te wachten hoe een en ander zich ontwikkelt. Wij moeten het ook niet van bluffen hebben. Cut to the chase – gericht op de essentie. We zijn een toegewijde partner, die actief, veelal in samenwerking met de advocaat en adviseurs, tactisch en strategisch slim toewerkt naar de beste oplossing voor onze cliënte.